tiistai 21. helmikuuta 2017

Baking 101 - tule hyvä kakku, älä tule paha kakku!

Moni varmasti tietää, että leivonnassa on lukuisia kohtia, jolloin yksi pieni virhe voi johtaa koko tekeleen roskiin heittämiseen. Olenkin listannut 12:n kohdan listan, jotka auttavat matkalla kohti onnistumisia. Lista on yhdistelmä asioita, joita olen oppinut vuosien varrella - niin itse testaamalla, kuin ammattilaisilta oppineena. Jos teiltä lukijoilta löytyy hyviä leivontavinkkejä, niin lisätkää niitä ihmeessä kommenttiboksiin!😊

1. Käytä puhtaita, kuivia välineitä. Pienikin vesitippa estää kerman vaahtoutumisen ja tekee suklaasta kokkareista.


 2. Ja täten metalli -tai teräsastiat ovatkin parhaita vatkauskulhoja, sillä niihin ei tartu rasva ym. samalla lailla kuin muovikulhoihin!

3. Käytä aina huoneenlämpöisiä tuotteita. Etenkin kananmunien kohdalla tämä on tärkeää, sillä huoneenlämpöinen kananmuna vaahtoutuu paremmin kuin jääkaappikylmä.

4. Kohtele vaahtoja varoen! Kun vatkaat kulhossa jotakin kuohkeaa vaahtoa, kuten marenkia tai sokeri-kananmunaseosta, älä kopauta sähkövatkaimen vatkaimia (tai mitään muutakaan) kulhoa vasten, sillä tällöin kopautat samalla vaahdosta juuri siihen vatkatun kuohkeuden.


5. Kun lisäät vaahtoon jotakin, oli se sitten rahkaa tai kuivia aineita, tulee aineet aina käännellä vaahdon sekaan samasta syystä kuin edellisessä kohdassa. Vatkaamalla vaahdon kuohkeus katoaa.

6. Leipominen on kemiaa, eikä siinä voi soveltaa yhtä rajattomasti kuin ruoanlaitossa. Tästä syystä reseptiä tulee seurata mahdollisimman tarkasti ja etenkin ainesosat tulee mitata tarkasti. Desilitra jauhoja tarkoittaa desilitraa jauhoja, ei kukkurallista mitallista.

7. Välttääksesi vehnäjauhopaakut taikinassa, suosittelen käyttämään sihtiä. En tiedä miten itse pärjäsin ennen tätä yksinkertaista vempainta!


8. Keksit tulisi ottaa pois uunista silloin, kun ne ovat vielä hitusen raakoja, sillä keksit jatkavat kypsymistään kuumalla pellillä. Kopauta peltiä muutaman kerran alapuolelta niin keksit leviävät ihanasti.

9. Jos taikina sisältää leivinjauhetta, tulisi se laittaa uuniin niin pian kuin mahdollista, sillä leivinjauheen kemiallinen reaktio alkaa heti kun se saa kaverikseen jotakin nestettä.

10. Lue koko resepti ennen aloittamista ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat aineet. Tee muokkaukset omalla vastuulla ja kaksi kertaa harkiten.


11. Muffinsipelti estää muffinsien leviämisen, sillä vuoan avulla muffinsit kohoavat ylöspäin. Jos et omista muffinsipeltiä, suosittelen käyttämään kahta paperivuokaa päällekäin.

12. Sämpylöiden, pullien ja leivän kypsyyden näkee pohjasta. Jos leivän pohja on kauniin ruskea ja tuntuu ontolta kun sitä koputtaa, on leipä valmis.


+ extravinkki: Käytä pullanleivonnassa _aina_ voita. Ihan vaan jo siksi, että voi tuo niihin mahtavan maun, mutta myös siksi, että pullista tulee meheviä.

Hyviä leivontahetkiä!
- Linda

2 kommenttia:

  1. Olipas tämä kiva lukea ja muistutella mieleen muutama ehkä unohtunutkin vinkki :) Kiitos paljon vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka kiva kuulla, että teksti oli hyödyksi! :) Leivonnan iloa!

      Poista